Ardeşen’in Su ve Enerji Problemini Çözeceğiz.

Kahya, alınan tüm önlemlere rağmen aylık enerji giderlerinin 1 Milyon 250 Bin TL olduğunu ifade ederek, “Özellikle Fırtına Mahallesi bölgesindeki su alt yapısını sil baştan değiştirdik. Bu sayede bu mahallede kayıp kaçakları minimuma indirerek, aylık 280 bin TL’lik bir tasarruf sağlamış olduk. Bu alt yapı dönüşümünü doğalgaz çalışmaları ile birlikte şehrimizin her noktasında uygulayacağız. Bu sayede enerji de ciddi tasarruf sağlamayı hedefliyoruz.” dedi.

Ardeşen’i aldıkları noktadan daha ileriye götürmek için çaba sarf etmeleri gerektiğini anımsatan Ardeşen Belediye Başkanı Avni Kahya “Bu güne kadar yol yapıldı, doğalgaz yapıldı, su alt yapısı ile ilgili önemli adımlar attık. Ama Ardeşen’de yapısal bir değişikliğe ihtiyacımız var. Ülkemizin en önemli problemlerinin başında enerji geliyor. Ülkemizin enerji açığı olmasa, ekonomik şahlanma yaşayacağını görüyoruz. Bunun için Karadeniz’de doğalgaz bulduk, Nükleer Santral projesi yapılıyor, Akdeniz’de petrol arama çalışmaları sürüyor. Devletimiz ciddi anlamda enerji problemini çözmek için çalışıyor. Ne yazık ki bizim de ciddi manada enerji açığımız var. En büyük enerji açığımızı da yer altından su çekmek için kullandığımız sistemin harcadığı enerjidir. Ciddi bir enerji maliyetimiz var. Ardeşen’deki bu maliyetler karşısında oluşan maddi kayıplara baktığımızda sürdürülebilirliğin imkansıza doğru gittiğini gördük. Bu enerji kaybını önlememiz ve yapısal bir değişikliğe gitmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.

 

SUL ALT YAPISI VE GES

Kahya, “Bu nedenle Ardeşen Belediye Meclisi bir karar aldı. Güneş Enerji Sistemi (GES) ve su alt yapısının değiştirilmesi için kredi onayı aldık. Bunu iller bankası üzerinden yapmaya çalışıyoruz. inşallah bu projeyi tamamladığımız da Ardeşen belediyesinin kaybını minimize edecek, belki de kar etmiş olacağız. Bütün su şebekesini yeniliyoruz, yenileyeceğiz. Yeni su deposu inşaatına başladık. Bu su deposu sayesinde elektrik kesintilerine bağlı olarak yaşanan su kesintileri tarihe karışacak. Şehrimizin güçlü bir su şebekesine kavuşması içi gecemizi gündüzümüze katıyoruz. Bir de GES projemiz var, Aylık 1 Milyon 250 Bin TL’lik enerji kaybımızı bu GES sayesinde sıfıra indireceğiz. Bu paranın Ardeşen Belediyesinin kasasında kalmasını sağlayacağız. Belediyemiz artık para kaybeden değil, kazanan bir belediye olacak.

KREDİ ÖDEME YÜKÜ NE KADAR OLACAK?

Ardeşen Belediyesinin bu proje için ilk etapta aylık 300 Bin TL (15 bin Euro), sonraki dönemlerde ise 150 bin TL (7.500 Euro) gibi taksitli ödeme yapacağını ifade eden Kahya, “Biz bu ödemeyi 30 yılda yapacağız. 30 yıllık toplam faizi ise % 25 olacak. İlk 5 yıl da aylık 1 Milyon 250 Bin TL gibi ciddi bir elektrik maliyetini ödemek yerine, aylık 300 Bin TL gibi bir kredi ödemesi yapacağız. Çünkü artık kendi elektriğimizi kendimiz üreteceğiz. 5 yıl sonra yani kalan 25 yıla geçtiği zaman Aylık 150 bin TL gibi bir ödeme olacak. Belediyemiz burada kayıp değil ciddi bir kar elde edecek.” dedi.

BU BÖLGEDE GÜNEŞ TARLASI UYGUN MUDUR?

Kahya, “Evet, Türkiye’nin güneş ortalamasına baktığımız zaman, bölgemiz bu ortalamanın % 23 oranında daha az güneş alıyor. Bunun farkındayız Ancak, ama bu da yatırım için çok büyük bir engel değil. Burada güneş tarlası uygun olmasa devletimiz burayı teşvik kapsamına alır mı? Şuan teşvik kapsamında olduğumuz için başvurumuzu yaptık. Güneş ışığının en fazla olduğu bölge ekvator bölgesindedir. Bizim (Ardeşen) paralel ile Almanya’nın olduğu paralele baktığımız zaman Ardeşen olarak ekvatora yakın olan Ardeşen’dir. Almaya Güneş enerji sistemi ile ciddi bir enerji üretim merkezi. Peki, bu sistem Almanya’da oluyor da, bizde neden olmasın. Üstelik Ardeşen bölgesi, Almanya’dan kat be kat daha fazla güneş ışığı alan bir bölge. Halkımızın şu sözüme özenle dikkat etmesini istiyorum. Güneş tarlasının çalışması için Bölgede güneşin veya yağmurun bir önemi yok. önemli olan gün ışığının olmasıdır.” ifadelerini kullandı.

YENİ SU DEPOSU

Ardeşen Belediyesi olarak yeni bir su deposu inşaatına başladıklarını ifade eden Kahya, “Ardeşen Belediyesi olarak satın aldığımız yaklaşık olarak 1 dönümlük arazi üzerine yapmayı planladığımız 4 Bin M3’lük bir su deposu olarak. İnşaatımız başladı. Bu su deposunun kotunu mevcut depoların kotundan daha yüksekte inşa ediyoruz. Tamamlandığında yeni su pompalarını da eklediğimizde şehre su basma konusunda % 10’luk bir enerji tasarrufu daha kazanmış olacağız.” dedi.

DAĞDAN SU İNDİRME

Yaptıkları araştırma neticesinde Ardeşen’e dağdan su getirmenin bu günkü maliyetinin 400 Milyon TL olduğunu söyleyen Kahya, “Bizim bunu belediye imkanı ile yapmamız mümkün değil. Belki devletimize yaptırabiliriz. Bununla ilgili bir çalışma başlatılmıştır. dağdan su getirilmesi ile ilgili çalışma devam ediyor. Ancak bir kez daha ifade ediyorum ki 400 Milyon TL’lik bir bütçe gerekiyor.” dedi.