Rize Baro Başkanı Peçe'den Çay Kanunu Teklifi Tepkisi: "Çay Kanunu Sondaj Çalışmaları Devam Ediyor"
Rize Baro Başkanı Peçe'den Çay Kanunu Teklifi Tepkisi: "Çay Kanunu Sondaj Çalışmaları Devam Ediyor"
Rize Baro Başkanı Av. Ümit Peçe, TBMM’ye sunulmasıyla içeriği hakkında bilgi sahibi olunulan ve yoğun tepkiler üzerine görüşmeleri ertelenerek hiç kimsenin “biz hazırladık” demediği Çay Kanun Tasarısı hakkında açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2020 yılı içerisinde memleketi Rize’ye gerçekleştirdiği ziyaretindeki bir programında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesine Çay Kanun Teklifi hazırlaması yönünde talimat verdi. Dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla 4 Eylül 2020'de düzenlenen toplantı ile yaş çay sektörünün sorunlarının giderilmesi ve çay kanunu oluşturulması için çalışma başlatıldı. Yaklaşık 2 yıl süren çalışmaların ardından kamuoyunun içeriği hakkında bilgi sahibi olmadığı teklif, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı ilk imzacı olarak, AK Parti Rize Milletvekilleri Muhammed Avcı, Osman Aşkın Bak ve Bölge Milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifin TBMM’ye sunulmasıyla da kamuoyun içeriği hakkında bilgi sahibi oldu. Teklifte, özellikle yaş çay fiyatının Ulusal Çay Konseyi tarafından belirlenmesine yönelik madde büyük tepki çekti. Ayrıca aynı teklifte yer alan yaş çay üreticilerinin sözleşmeli tarıma geçerek tek bir firma ile sözleşme yapmaları, sözleşme şartlarına uymayan üreticilere 2 yıl çay satmamaları cezası, ruhsatsız çay bahçelerinin üreticiler yada bakanlık tarafından sökülerek söküm ücretinin üreticiden alınması yanında dekar başına üreticiye 5 bin lira para cezası uygulanacak maddesi de tepki çeken maddeler arasında yer aldı. Bunun üzerine Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi hazırladıkları teklifin değiştirildiğini ve TBMM’ye sunulan Çay Kanunu Teklifinin kendileri ile bir ilgisi olmadığı yönünde açıklamada bulunmuş, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan ise TBMM’ye sunulan Çay Kanun Teklifini hazırlayanın hain olduğuna vurgu yaparak “Ben hain değilim” diyerek TBMM’ye sunulan kanun teklifinin içeriğinden bilgi sahibi olmadıklarını açıkladı. Rize kamuoyunda oluşan büyük tepkilere rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından herhangi bir açıklamada bulunulmazken 27 Haziran’da TBMM Tarım Komisyonunda görüşülecek olan Çay Kanunu Teklifi görüşmesi ertelendi. Daha sonra AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, Çay Kanun Teklifinin geri çekilmediğini ve 1 Ekim’de TBMM’nin açılmasıyla birlikte komisyonda görüşüleceğini kaydederek çay fiyatının Ulusal Çay Konseyi tarafından belirlenmesine yönelik maddede düzenlemeye gidileceğini kaydetti. Üretici aleyhindeki diğer maddeler hakkında ise bugüne kadar herhangi bir açıklamada bulunulmadı.
Rize Baro Başkanı Avukat Ümit Peçe de 1 Ekim’de TBMM’nin açılmasıyla birlikte Tarım Komisyonunda görüşülecek ve eleştiriler üzerine kimsenin “biz hazırladık” demediği Çay Kanun Tasarısını eleştirerek ortada garabet bir durumun olduğunu ve tasarıda üreticinin aklıyla alay eden düzenlemelerin yer aldığını söyleyerek, üreticilerin kapalı kapılar ardında, faili belirsiz kişi veya kişilerce hazırlanan tasarıya onay vermeyeceğini kaydetti.
Çay Kanunu Teklifini sondaj çalışmasına benzeten Baro Başkanı Av. Peçe, “Sondaj çalışması diyeceğim. Çünkü ortada tam bir garabet var. Yakın zamanda gündeme gelen çay kanunu tasarısında çay üreticisinin adeta aklıyla alay eden düzenlemelerin olduğu hepimizin malumuydu. Özellikle yaş çay taban fiyatının ulusal çay konseyi tarafından belirleneceği yönündeki düzenleme uzun süre kamuoyunda tepki gördü. Bu tasarıyı önce üniversitenin hazırladığı ileri sürüldü. Daha sonra Üniversiteden bu düzenlemeyi kendilerinin yapmadığı yönünde bir yanıt geldi. Sonrasında Ticaret Borsasının fikri olduğu konuşuldu. Bu iddialar da bu kez Borsa tarafından yalanlandı. Velhasıl olayın faili bulunamadı.” Dedi.
Av. Peçe, Çay Kanunu Teklifinin hazırlanma aşamasında baro görüşünün alınmaması nedeniyle de tepkisini dile getirdiği açıklamasında hem hukukçu hem de büyük çoğunluğu çay müstahsili olan 240 avukattan oluşan bir meslek örgütünün tasarı hazırlanırken hatırlanmayıp fikrinin de sorulmadığını belirterek, şunları kaydetti: “Şimdi yeniden bir çalışmanın başlatıldığını basından çıkan haberlerden öğreniyoruz. İnşallah bu kez faili belli, hukuk ve çay bilgisi olan ve eylemi üstlenen bir kişi/ kurum karşımıza çıkar da tekrar aynı kargaşayı yaşamayız.
Üzgünüz. Çünkü biz Rize Barosu olarak 240 avukattan oluşan bir meslek örgütüyüz. Hem hukukçu hem de büyük çoğunluğu çay müstahsili olan bir meslek örgütü nedense bu tasarı hazırlanırken hiç hatırlanmaz. Fikri sorulmaz. Kötü bir yasa taslağı asla hazırlamayız. Hele hele hazırladığımız tasarıyı da asla inkar etmez arkasında da sonuna kadar dururuz.
Gerçekten merakımdan soruyorum bu tasarı kim veya kimler tarafından hazırlandı? Bu soruya net bir yanıt verildi mi?”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da hazırlanan Çay Kanunu Teklifinin içeriğinden bilgisi olmadığını savunan Baro Başkanı Peçe, “Haksızlık yapmak asla istemem. Zira Sayın Cumhurbaşkanımız Rize’ye her zaman sonuna kadar sahip çıktı. Sayamayacağımız kadar hizmetlerin talimatını verdi. O nedenle kendisine mimnettarız. Ancak bu kadar yatırım ve hizmetin yanında bu hizmetlere gölge düşürecek işler kimler tarafından neden yapılır? Neden Rize halkından kopuk siyaset yapılmaya çalışılır?
Ben Sayın Cumhurbaşkanımızın böyle bir tasarıdan haberdar olduğunu ve istediğini şahsen düşünmüyorum. Rizeli vatandaşlarımızın da olup bitenlerden sonra çok daha şeffaf, Rize’nin tüm sivil toplum örgütleri ve kanaat önderleri ile birlikte hazırlanacak bir tasarıya evet diyeceğini, kapalı kapılar ardında, faili belirsiz kişi veya kişilerce hazırlanan tasarıya onay vermeyeceğini naçizane kamuoyunun takdirlerine sunuyorum.” Diye konuştu.
Rize HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.